TINA & CO

Ik ben Tina Baeten.

Ik heb orthopedagogiek gestudeerd. Dit vertaalde zich later in het begeleiden van jongeren met psychosociale problematieken, iets dat ik meer dan 10 jaar op een intense, hartsverbonden manier gedaan heb.

In 2011 ben ik mama geworden van een pracht van een zoon. Het was toen tijd voor een andere job om alles gecombineerd te krijgen. Ik ben dan als teamcoach gestart met het aansturen van de organisatie en het coachen van teams van begeleiders.

Intussen werk ik als creatieve coach bij volwassenen met een NAH (niet-aangeboren hersenletsel). Het is zeer fijn om deze mensen een creatieve tot kunstzinnige invulling te geven. Die activiteiten komen projectmatig tot stand. Een van mijn projecten is de opvolging van hippotherapie.

Al van toen ik een kleuter was, ben ik gepassioneerd en geïntrigeerd door paarden. Het zit in mijn bloed. Het is moeilijk anders uit te leggen. Als meisje van 12 jaar heb ik mijn eigen eerste paard gekregen, Marengo, een grote witte lippizaner waarmee ik 20 jaar dressuur gereden heb en waarvan ik zelf heel veel heb geleerd. Ondertussen heb ik ook een sterk Fries paard erbij, Zorro, waar ik mee rijd. Hij is heel direct in zijn feedback maar heel warm. Het is altijd een droom geweest om mijn twee passies – hulpverlener en paardenmens – te combineren.

In 2015 kwam de opleiding postgraduaat Equicoaching® in België op de markt, in samenwerking met Hogeschool Vives en de Katholieke Universiteit Leuven. Ik ben afgestudeerd als professionele equicoach in 2016. Iets later heb ik mijn eigen praktijk gestart om mensen te coachen via paarden. Paarden zijn helers en spiegelen menselijk gedrag en energie. Ze zijn puur goud om in te zetten binnen een psychologisch proces!

Ik zet mijn twee paarden in voor de sessies. Daarnaast gebruik ik ook paarden of pony’s die kleiner zijn en toegankelijker voor kinderen of personen die dat verkiezen

En de mannen in het team: Marengo, Zorro en Freddy

MARENGO

Marengo werd geboren in april 1990. Lipizzaner ( Favory bloedlijn ). Hij is gefokt als raspaard voor de mensport als N’Anton De Lauzelle . Zoals alle Lipizzaner zwart geboren.

Het is anders gelopen aangezien hij weigerde om koetsen te trekken ondanks de mishandeling en druk om hem te breken. Hierdoor werd hij onbruikbaar voor de mensport en is hij verkocht aan mijn moeder.

Ik heb eerst zijn vertrouwen moeten winnen als jong meisje om hem later hoge school dressuur te laten lopen. Toen was hij nog grijs. Daar worden deze barokke witte parels ook voor gefokt. Marengo heeft van zijn 7 tot zijn 20 jaar dressuur gelopen ( wedstrijden…tot Saint George & intermédiair ) dansend met hart en ziel. Toen hij 8 was , was hij volledig wit. Op 20 jarige leeftijd op pensioen gegaan maar dan lag de focus op lange natuurwandelingen maken.  Dat hebben we nog 5 jaren gedaan tot hij door een ouderdomsziekte niet meer kon werken onder het zadel.

Hij is nu al 4 jaren therapiepaard en heeft al veel betekend voor vele mensen . Hij heeft een rijk verleden en een wijze witte ziel. Hij kan soms gereserveerd overkomen maar laat je steeds heel duidelijk voelen en zien wat er getoond moet worden. Hij is het meest vastberaden paard van de kudde nu. Hij waakt over de anderen en blijft heerlijk eigenwijs ondanks zijn hoge leeftijd.

ZORRO

Zorro, geboren in april 2014. Fries (zijn vader heet Zorro, een gekende Skandinavische dekhengst die ik later ben gaan opzoeken).

Zorro is gekocht in Ravenshof te Nederland door mezelf. Uitgepikt uit vele hengsten die getoond werden. Hij pikte mij er uit. Dat was direct duidelijk !

Uiteindelijk bleek Zorro geboren te zijn in Koningshooikt,  niet van van mijn geboortedorp Duffel. Zijn oude vader staat ook nog steeds in Duffel . Zorro is 2 jaar dekhengst geweest zoals zijn vader. 

Ik heb Zorro ook herenigd met de mensen waarbij hij geboren was. Dat was bijzonder. Ondertussen zadelmak gemaakt door mezelf en dressuurgericht gereden.

Hij staat nu in de groene natuur van Boechout waar hij fungeert als therapiepaard en rijpaard.

Zorro is indrukwekkend, heel direct , gitzwart, heel zacht en enthousiast en vooral heel speels en een knuffelaar.

FREDDY

Freddy, mini shetlander, geboren in april 2015. Chocoladebruine kleur met blonde manen en staart. Hij stond op een weide te Lint ( Lier )  , tussen andere pony s. Hij was de kleinste van de bende ! De bejaarde eigenaar overleed en men contacteerde me omdat Freddy een nieuwe goede thuis zocht . Dat was immers ook 1 van de laatste wensen van de eigenaar. Freddy kan een mooie bijzondere eigenwijze aanwinst zijn voor vzw Equra om te werken met jonge kinderen . Hij is lerende en doet dat goed. Freddy is een heel slim paardje , soms beetje bang maar op andere momenten heel eigenwijs . Hij kan grappig , onverwachts uit de hoek komen.

Hij is heel apart . 

Als team staan wij open voor samenwerkingen

Sinds 2020 zijn we een samenwerking aangegaan met de paarden van Veerle De Wael. Ontmoet de vrouwen in ons team. Deze paarden worden heel natuurlijk te St – Katelijne- Waver gehouden.

  • Belle: Merrie, boerenpaard, al 20 jaren levenservaring. Een volgzame lieve merrie die graag gewerkt heeft..zowel voor de koets als ploegen op het veld.
    Ze is ruw aan de buitenkant maar heel sensitief.
  • Nele: Merrie, pony, wit lichaam en een bruin hoofdje. Ze heeft 1 speciaal oog, een maanoog genoemd met blauwe iris. Ze oogt letterlijk en figuurlijk speciaal.
    Lieve pony die graag volgt.
  • Sofie: Sofie is volledig warmbruin . Pony. Ze is vrij eigenwijs als ze los staat maar eens ze voelt dat ze geleid wordt …is ze heel toegankelijk en lief. Sofie en Nele zijn zussen.

Maak een afspraak! Klik hier.